Ny Islay-färja på Islay-Kennacraig-rutten?

CalMac Ferries som trafikerar rutten mellan fastlandet och Islay har blivit rekommenderade i den årliga genomgångsrapporten ”Transport Scotland Vessel Replacement and Development Plan” att deras nästa färja som skall byggas skall trafikera Islay-Kennacraig-rutten. De nuvarande färjorna på denna rutt är MV Finlaggan och MV Hebridean Isles. Antas rekommendationen är byggtiden cirka 3 år, vilket innebär att den första seglatsen med den nya färjan i sådana fall blir 2021. Den nybygda färjan är tänkt att ersätta MV Hebridean Isles.

 

CalMac blev också rekommenderade att bygga om hamnarna så att längre färjor kan tillåttas. Detta skulle möjliggöra att längden på färjorna skulle kunna ökas med 10 m (från 90 m till 100 m) på den nya färjan. MV Finlaggan kommer att förlängas om så sker. Den nya färjan är rekommenderad att inriktas på frakttransporter och skall förhoppningsvis även kunna erbjuda nattövergångar för att avlasta person- och turisttransporterna dagtid.

Rapporten konstaterade också att just rutten Islay-Kennacraig är den mest belagda rutterna av samtliga CalMacs rutter. Den genomsnittliga målet för beläggningen för rutten är 70%, i verkligheten nås en beläggning närmare 80% under högsäsong.

”The Transport Scotland Vessel Replacement and Development Plan” är en årlig genomgångsrapport, detta årets rapport blev officiell sent i februari i år och man har granskat år 2016. Den kompletta rapporten kan läsas här (Engelska)

 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*