‘Mother of Japanese Whisky’-utställning öppnar!

Rita Cowan
Photo from East Dunbartonshire Online

East Dunbartonshire Leisure and Culture (EDLC) Trust and Trails & Tales, öppnar utställningen ‘Re-imaging Rita and Masataka Taketsur’ för att hedra minnet av Kirkintilloch-födda Jessie Roberta ‘Rita’ Cowan. Rita Cowan föddes 1896 i Kirkintilloch, hennes liv förändrades drastiskt när hon förlorade både sin fästmö och far i första världskriget. Familj tog beslutet att ta in en student som inneboende, denna student var en ung student från Japan vid namn Masataka Taketsuru. Masataka såg som sin livsuppgift att lära sig allt han kunde om skotsk whiskytillverkning. Masataka studerade organisk kemi vid universitetet i Glasgow och malt whisky-produktion vid Hazleburn distilleriet i Campbeltown.

Rita och Masataka blev förälskade och gifte sig i januari 1920. Sent samma år flyttade det nygifta paret till Japan där de sedan 1934 grundade sitt eget destilleri, Dai Nippaon Kaju K.K., i Yoichi på ön Hokkaido. Masataka valde denna ö för att han ansåg att detta område var det område i Japan som mest liknade Skottland. Ganska snart bytte Masataka namn på destilleriet till Nikka.

EDLC Trust ordförande Sandy Marshall berättar, “Utställningen är en tolkning av livet och tiden av en Kirkintilloch-född pionjär. Rita reste till andra sidan av jordklotet för att vara tillsammans med mannen hon älskade där hon hjälpte honom att grunda whiskyindustin i Japan. Hennes arv lever vidare genom deras gemensamma blomstrande destilleri som numera är känt som Nikka. Rita och hennes mans livshistoria har blivit en tv-serie i Japansk tv och Rita är sedd som både en pionjär och legendar i sitt adopterad hemland Japan.”

Utställningen ‘Re-imagining Rita and Masataka Taketsuru’ är öppen för allmänheten i Kirkintilloch rådhus fram till den 1 augusti 2018. Utställningen är öppen mellan 10.00 till 16.00, måndag till torsdag. Kirkintilloch ligger nordost om Glasgow, och det är en ca 20 minuters biltur dit. Det är ingen större omväg om man är på väg till Glengoyne eller skall köra vidare norrut mot Speyside.

 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*