Att flytta till Skottland / Storbritannien

Många funderar på att flytta till Skottland eller till Storbritannien. Det gjorde även jag för några år sedan, och efter mycket om och men så bor jag nu i Skottland sedan drygt ett år tillbaka.

Att flytta till ett nytt land innebär på många sätt och vis att man börjar om från början, och i många fall också att saker och ting skall nu göras på ett nytt språk och på ett annat sätt än vad man är van vid.

I detta inlägg har jag sammanfattat de vanligaste ämnena som brukar dyka upp när man planerar att flytta hit och när man väl har flyttat hit.

Innehållet är på inga sätt menat att vara ett facit utan är baserat på mina upplevelser. Jag kan inte nog understryka att skillnaderna kan vara stora mellan de olika delarna i Storbritannien!

Nu kör vi igång!

 

Boende

Boende hittar man enklast via Rightmove eller Gumtree där man kan finna boende både till försäljning och för uthyrning. Hyresvärdar delas huvudsakligen in i två kategorier, privata landlords och agencies. Generellt rekommenderas att gå genom en agency då de oftast har bättre koll på formalia och framför allt hanterar depositionen för ditt boende på ett betryggande sätt. Viktigt att tänka på är att en majoritet av boende som finns för uthyrning hyrs ut möblerat!

Storlek

Storlek på bostäder anges i antalet sovrum. En två-sovrumslägenhet består oftast av fyra rum, två sovrum, vardagsrum och kök plus badrum. Det är heller inte ovanligt att man inte vet eller inte anger boytans storlek. Uppges en ytstorlek är det viktigt att veta att man ibland inte tar med ytan för vissa utrymmen så som toaletter och badrum.

Möbler

Som nämnts tidigare hyrs de flesta bostäder ut möblerade. Vill du exempelvis byta ut sängen som ingår, som ofta är smala enligt svenskt standard, så får du själv stå för förvaring av den gamla sängen. Kostnaden för förvaring är avsevärt dyrare än i Sverige, exempelvis skulle vi få betala ca 4500:- per år för att förvara en dubbelsäng och två sängbord! Så skall du bo en längre tid i en och samma bostad undersök om möjligheter finns att hyra den omöblerad.

Deposition

Depositionen för din bostad brukar motsvara en eller två månaders hyra.

Deklarerad inkomst i Storbritannien

Krav på deklarerad inkomst, samt viss nivå, i Storbritannien krävs. Kan inte detta påvisas är den generella regeln att man får betala sex månaders hyra i förväg. Hög deklarerad inkomst och tillgångar i Sverige är inget som underlättar i detta fall. En brittisk guarantor, borgensman, kan också vara ett alternativ.

Referenser

Vissa hyresvärdar kräver referenser. Dessa består oftast enbart av referenser från tidigare hyresvärd men i vissa fall begär man också karaktärsreferens.

Hyresnivåer

En 2-sovrumslägenhet i någon av de större städerna i Skottland i svensk standard eller högre ligger från £700 per månad men vanligare runt £1000. Ett 3-sovrumshus brukar ligga runt £1300 per månad. Generellt kan man säga att det är svårt att hitta en 1-sovrumslägenhet under £500 per månad. OBS! Tänk på att hyran är kallhyra, och att du sedan skall betala både council tax (se nedan), el och gas.

Hyra

Hyran betalas i förskott månatligen.

Council tax

Council tax är den avgift kommunen tar ut för service som vattenhållning, sophämtning, väghållning, skolor, gatubelysning m.m. Avgiften tas ut per lägenhet eller villa. Skillnader på innehåll finns beroende på om du bor i England, Skottland eller Wales. Som student, eller om en vuxen i en familj är heltidsstudent, kan man i vissa fall få lägre Council tax.

Exempel på kostnad för Council Tax :

2-sovrums lägenhet, Skottland, Council Tax Band D, £1661 per år

3-sovrums townhouse, Skottland Council Tax Band E, £2142 per år

Gas och el

Gas och el betalas separat på separat räkningar, oftast per kvartal.

Exempel på månatlig kostnad :

2-sovrums lägenhet (byggår 2016), Skottland, £80 per månad

3-sovrums townhouse (byggår 2016), Skottland, £140 per månad

TV-licens

Du behöver tv-licens om du tittar på BBC eller ”andra tv-kanaler” live eller inspelat. Tittande kan göras på tv eller enheter såsom dator eller mobiltelefon. OBS! ”Andra tv-kanaler” inbegriper även live eller inspelad tv från utlandet, med andra ord så krävs en tv-licens för att titta på SVT.se.

Tittar du enbart på Netflix eller motsvarande behövs ingen tv-licens.

För att lyssna på radio, inkl. BBC-kanalerna, krävs ingen tv-licens.

Betalning

Generellt betalas kostnaderna för ditt boende med Direct Debit, vilket motsvarar Autogiro. Andra alternativ är banköverföring eller betalning med bankkort. Nya regler för 2018 kommer förhindra att betalning med kreditkort görs för bl.a. council tax. Kontanter och check kan användas vid betalning hos Postkontor, och kontanter på Pay Points.

Det är inte ovanligt att det inte förekommer någon förfallodag på vissa servicefakturor. Dessa förväntas då betalas omgående.

Dagis

Jag kommer att ha ett särskilt inlägg för er som flyttar hit med barn. I denna första övergripande inlägg kommer jag bara ta upp dagiskostnaderna. Det kostar ca 600:- per dag att ha sitt barn på dagis, då är lunch och fika inkluderat för ditt barn.

Boende med hund

Letar du boende med hund kan det ta lite längre tid att hitta boende då vissa hyresvärdar inte tillåter hund. Generellt så krävs hyresvärdens tillåtelse för stadigvarande boende med hund. Får man tillåtelse för boende med hund brukar depositionen bli dubbelt så hög samt att man förbinder sig att låta en professionell städfirma tvätta heltäckningsmattor osv. vid utflytt.

Flytt från Sverige

Vi flyttade initialt inte med några möbler utan valde att hyra möblerat de första sex månaderna. Vi tog med oss våra personliga tillhörigheter såsom kläder och dyrbar köksutrustning. Tänk på att du behöver adapter för de apparater du inte kan byta elkabel på. Kostnad för flyttfirma ligger uppåt 150.000:- för ett normalt bohag. Har du bara småsaker som skall över till ditt nya hem kan du skicka en flyttlåda som väger 25 kilo för ca 380:-.

 

Bankkonto och bankkort

Så har du flyttat in i din nya bostad och i ditt nya land. En av de första sakerna du bör ordna är ett bankkonto och bankkort.

För att få öppna bankkonto och få bankkort krävs generellt att man visar upp sitt pass och en utility bill med ditt namn och din adress. Just kravet på utility bill kan göra att det tar tid innan du kan öppna bankkonto, för vår del kom vår första utility bill först 2 1/2 månad efter inflytt. Exempel på utility bill som accepteras är council tax, el- eller gasräkning. Varje bank har olika krav och ibland görs individuella undantag så prata med din tilltänkta bank och förklara hur just din situation ser ut.

Generell regel vad gäller proof of address är att det dokument eller den räkning du vill använda för att bevisa din adress verkligen knyter dig till adressen. Exempelvis så anses en telefonräkning gällande fast telefoni knyta dig till en adress men inte en räkning för mobiltelefoni. Brev från Job Center Plus innehållandes ditt NIN accepteras oftast medan brev om inskrivning i röstlängden oftast inte gör det.

Är du inneboende/au-pair eller liknande brukar bankerna acceptera ett undertecknat brev som förklarar din situation från de du bor hos, självklart underlättar det om du går till samma bank som de har.

Viktigt att tänka på är att du använder namnen i den ordning som de står i ditt pass. I Sverige är man inte särskilt noga på vilket namn man har som tilltals namn och i vilken ordning de står i passet, medan här är man extremt noga med ordningen.

Var beredd på att få svara på olika frågor kring ditt konto och dina pengar som du vill flytta till kontot från Sverige och sådana pengar som kommer in på ditt konto. Bankerna i Skottland och Storbritannien har mer formalia kring kontroll av penningtvätt än i Sverige. Ska du föra över lite större belopp, dvs. över £10000, får du vara beredd på att banken kan ställa frågor på var pengarna kommer ifrån osv. För du över pengar mellan bolag kan du ange i din svenska bank varför du för över pengar till utländsk bank, exempel på detta kan vara utdelning från svenskt dotterbolag till brittiskt moderbolag.

Bästa tipset för att få ett bankkonto och bankkort så fort som möjligt är att bara gå ner till en bank och förklara just din situation så brukar det lösa sig!

 

Sjukvård

En av de första sakerna du bör göra är att registrera dig hos din lokala General Practitioner, GP. Tänk på att du måste registrera dig hos en GP som har din hemadress i sitt upptagningsområde, du kan alltså inte som i Sverige skriva in dig hos en GP i en annan stad/stadsdel. Orsaken till detta är bland annat för att viss vård erbjuds i hemmet, därav närhetskravet.

Att registrera sig är enkelt. Åk ner till din GP, ta med dig pass, svenskt EHIC-kort samt någon form av bevis på att du är stadigvarande boende i landet.

Olika GP har olika rutiner och två personer behöver nödvändigtvis inte få samma krav vid registrering avseende papper som bevisar just stadigvarande boende i landet.

Generellt räcker det med utility bill men vissa kräver att få se hyresavtal osv.

Kan du inte bevisa att du är stadigvarande boende i landet kan GPn registrera dig som tillfällig patient, och då går din vård genom ditt svenska EHIC-kort.

Vid registrering hos GP fyller du oftast i tre blanketter. Den första innehållandes dina person- och adressuppgifter, den andra är en hälsodeklaration och den tredje är en blankett för ansökan om användning av digitala tjänster såsom bokning av vård online samt elektroniska recept.

OBS! Stora skillnader kan förekomma mellan GPs samt var i Storbritannien du bor i.

När du så fyllt i alla blanketter brukar det ta upp till en vecka innan du får hemskickat ett välkomstbrev från din GP, uppgifter om ditt NHS/CHI-nummer samt inloggingsuppgifter för de elektroniska tjänsterna.

Ditt personliga sjukvårdsnummer heter CHI-nummer om du bor i Skottland och Nordirland, och NHS-nummer i England och Wales. Format på CHI-nummer är DDMMÅÅ plus fyra siffror, alltså inte helt olikt ett svenskt personnummer. NHS-nummer har formatet AAA-BBB-CCCC.

Nu när du är inskriven hos din lokala GP och har fått ditt CHI/NHS-nummer så bör du så klart ansöka om ett EHIC-kort utfärdat av Storbritannien.

Kriteriet för att erhålla ett EHIC-kort utfärdat av Storbritannien är samma som för att registrera sig hos en GP dvs. att du skall vara stadigvarande boende här.

Din GP kommer troligen även att varna dig att du eventuellt kan få betala vårdavgift om du söker vård de första sex månaderna från inskrivning (som ny i landet). Detta är självklart inte korrekt utan bör ses som en upplysning och ett sätt för din GP att friskriva sig om det visar sig att du av olika anledningar inte uppfyller kraven för stadigvarande boende.

Tänk på att det är GPn eller sjukhuset som gör bedömningen om du är stadigvarande boende i Storbritannien, de har även rätt att kräva att du betalar för din vård. Detta gäller även om du innehar EHIC-kort, självklart kommer du med största sannolikhet få tillbaka dessa pengar i efterhand vid en granskning.

Väntetider

Väntetiderna till din GP varierar stort. Om dina behov kan täckas av en allmänläkare är väntetiden oftast samma dag eller nästkommande vardag.

Har du behov av en specialist kan du få vänta något längre, vanligtvis en till två veckor. Detta beror på att vissa specialister åker runt mellan olika GP. Olika GP har olika antalet allmänläkare och olika specialister hos sig.

Minor Ailments Service

Är du under 16 år, över 60 år, gravid, fött barn en viss tid tillbaka eller innehar vissa sjukdomar kan du vara berättigad till Minor Ailments Service.

Du registrerar dig på valfritt apotek och när du registrerat dig för denna service kan du få råd och mediciner utskrivna av en apotekare vid mindre hälsoproblem helt kostnadsfritt.

Du kan söka hjälp om du eller ditt barn exempelvis har olika förkylningsproblem, förstoppning och så vidare.

Servicen har tillkommit för att avlasta GP och sjukhus, samt underlätta för patienter att få snabb hjälp. Självklart finns det inget hinder att du exempelvis använder dig av Minor Ailments Service medan du väntar på en läkartid.

Lite kort om sjukvård i Skottland

 • Besök hos GP/sjukhus är generellt helt avgiftsfria
 • Det är förbjudet enligt lag att ta ut parkersavgift vid sjukhus
 • Elektroniska recept ställs ut till ett särskilt apotek och kan inte som i Sverige hämtas ut på valfritt apotek
 • Receptbelagda mediciner är gratis
 • Syntest och ögonundersökning är gratis varje år, eller vartannat år, beroende på din ålder hos valfri optiker

Tandvård

Att gå till tandläkaren är ju ett måste förr eller senare. Generellt kan man säga att skillnaden mellan tandvård i Sverige och Storbritannien är att man i Sverige arbetar mer förebyggande medan man här fokuserar på problemen när de uppstår.

Oftast försöker man i Sverige så långt som möjligt bibehålla och rädda patientens egna tänder medan man här är gladare för att lösa problematiken den enkla vägen genom extraktion.

Tandläkare kan vara anslutna till NHS, helt privata eller båda delarna. Ofta kan det vara långa väntetider till de NHS-anslutna tandläkarna.

Skillnaderna mellan att gå till en NHS-tandläkare och en privattandläkare är bland annat :

 • NHS-behandlingar ska enbart ta hänsyn till det funktionella och ej det estetiska
 • Olika material och tandtekniker används för att hålla nere kostnaderna för NHS-patienter (jämfört privat)
 • Tandhygienister är generellt sett inte tillgängliga för NHS-patienter
 • NHS begränsar antal NHS-behandlingar en klinik får göra per år
 • NHS-behandlingar är oftast begränsade till tiderna mån-fre 09.00-17.00

Vilket val man gör är högst personligt och beror på vilken servicegrad och i viss mån den vård och kvalitet man vill ha.

För att få tandvård ringer man helt enkelt dit man vill gå och skriver in sig. Självklart måste du ha ett NHS/CHI-nummer om du går till en NHS-tandläkare.

Prismässigt är de privata tandläkarpriserna något under eller i paritet med de svenska privattandläkarna.

 

Försäkringar

Försäkringar av olika slag är något vi alla har och behöver. Största skillnaden mot Sverige är att man här oftast har många individuella försäkringar istället för paketlösningar.

Precis som i Sverige går det bra att kontakta försäkringsbolagen direkt för offert men jag rekommenderar varmt att besöka jämförelsesidor som exempelvis Moneysupermarket. Inte bara för prisjämförelse utan också för bra och utförliga råd om olika försäkringar.

Dessa jämförelsesidor är också en utmärkt startpunkt för att få överblick över försäkringsutbudet.

”Hemförsäkring”

Något motsvarande den svenska hemförsäkringen finns inte i Storbritannien utan för att få motsvarande försäkringsskydd får man samla ihop en rad enskilt motsvarande försäkringar.

I mitt exempel nedan utgår jag ifrån att du hyr din bostad, äger du din bostad behöver du även en försäkring för byggnad och mark.

Contents insurance (contents only)

Denna försäkring täcker ditt lösöre mot stöld eller skada från brand eller översvämning.

 • Du måste inneha kvitto och lista för lösöre inköpt för mer än £1000 styck
 • Lista på lösöre som tas med utanför hemmet värt mer än £500, exempel mobiltelefon och kamera
 • Tänk på att vissa bolag har en övre gräns för värdet på enstaka lösöre, exempelvis måste särskild försäkring ibland tecknas hos särskilda försäkringsbolag som specialiserat sig på att försäkra exklusiva klockor, smycken och konst

Vanliga tillägg är olycksfallförsäkring (skada på egendom genom olycka), rättshjälp och akuthjälp (kostnad för hotell om hemmet blir obeboeligt).

Kostnaden är så klart beroende på var du bor, hur du bor och hur ditt lösöre ser ut men ett årskostnads exempel är £200 för en två sovrumslägenhet och £300 för ett tre sovrumshus.

Reseförsäkring

Reseförsäkring tecknas som en fristående försäkring. Det är vanligt att reseförsäkring ingår i dina banktjänster på ditt bankkort.

Privat sjukvårdsförsäkring

Privata sjukvårdsförsäkringar motsvarande de svenska finns hos ett flertal vårdgivare. Några av de största är AXA och Vitality. Premiekostnaden är individuell men kostnaden för en familj bestående av två vuxna och ett barn kostar ca. £170 per månad.

Hundförsäkring

Kostnaden för hundförsäkring varierar precis som i Sverige stort beroende på hundras och vilket skydd man vill ha.

I princip kan man dela upp försäkringarna i två varianter. En som enbart täcker olycksfall och en som täcker olycksfall och sjukdom, den senare är jämförbar med den vanligaste svenska hundförsäkringen.

Prisexempel för en olycksfalls försäkring är £20 per år och uppåt £300 per år för en olycksfalls- och sjukdomsförsäkring. Detta avser en Golden Retriever.

Bilförsäkring

I Storbritannien betalar man bilförsäkring per person och inte per bil som i Sverige. Detta innebär att varje förare måste ha bilförsäkring för varje bil som personen kör, med andra ord är det inte lika lätt som i Sverige och låna sina föräldrars bil eller låta sin kompis köra hem efter pubrundan.

Viktiga faktorer vid premiesättning på din bilförsäkring är din ålder, hur bilen förvaras nattetid, körsträcka osv. Största skillnaden mot Sverige är att premien påverkas om du använder bilen till och från jobbet samt om du har brutit mot någon trafiklag. Exempelvis måste du alltid uppge om du har fått fortkörningsböter sedan en tid tillbaka osv.

Bonus för skadefria år på försäkringen gäller enbart om du haft bilförsäkring inom Storbritannien.

Försäkringsexempel :

Range Rover SV Autobiography LWB 5.0 Supercharged

Person 1 : 25 år

Person 2 : 40 år

Körsträcka : 1000 mil

Körtyp : enbart privat, ej till och från arbete

Förvaring : låst garage natteti

Prisv: £1380 per år

Båda personerna i exemplet är nyinflyttade i Storbritannien med svenska körkort, och noll bonusår. Tilläggas bör också göras att priset inte blir nämnvärt lägre om man skulle få för sig att köpa en Volvo V60 D2.

 

Arbete

Grattis! Du har fått det arbete du så gärna ville ha, vad behöver du göra nu?

National Insurance Number (NI/NINo)

Du behöver inte ett NI-nummer för att börja arbeta eller för att få din lön utbetald, men du måste förklara för din arbetsgivare varför du inte har ett och du kan inte heller vänta alldeles för länge med att skaffa ett. Den enda förklaringen en seriös arbetsgivare skall acceptera som undantagär att du är ny i landet och väntar på din intervju för att få ditt NI-nummer.

Du får ditt NI-nummer efter en intervju på Job Centre Plus. Denna intervju bokas per telefon och väntetiden brukar vara minst en vecka.

Är man som jag och inte älskar att vänta i långa telefonköer så anlitar man något av de många företagen som specialiserat sig på hjälpa folk som är i farten att ansöka om ett NI-nummer. De hjälper dig att boka in tid på ditt närmaste Job Centre Plus, du får även hjälp med eventuell formalia samt att de förebereder dig även inför intervjun. De bevakar också återbud om man vill ha en tid så fort som möjligt.

Som EU-medborgare är formalian minimal men det kan vara värt att få hjälp med denna process, hamnar man snett eller glömmer att ta med något papper får man kanske vänta några veckor igen för ny intervju.

Priset för denna tjänst brukar ligga runt £50.

Räkna med att intervjun tar ca en timme. Efter avklarad intervju och allt ser bra ut får du ditt NI-nummer skickat hem till dig inom ett par veckor. Uppge sedan ditt NI-nummer till din arbetsgivare.

Unique Tax Reference (UTR)

UTR är ett tio-siffrigt referensnummer som du använder för din kommunikation med HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs), motsvarande Skatteverket, gällande dina skatter.

I samband med att du registrerar dig för dina aktuella skatter ansöker du om ett UTR. Registrering görs online, och hela processen tar ca 2-3 veckor då man behöver en verifikationskod som skickas med posten samt att UTR därefter enbart skickas ut med post.

UTR är det närmaste Storbritannien kommer ett TIN.

OBS! NI-nummer krävs generellt för att få ett UTR.

PAYE och Self-assessment

En normal anställd arbetstagare som får sin lön via PAYE-systemet behöver generellt sett inte deklarera, lämna in en self-assessment. Många undantag finns och för många svenskar kan det bli aktuellt att lämna in en self-assessment då man kanske fortfarande har sin skattehemvist i Sverige och/eller arbetat i både Sverige och Skottland under det första skatteåret man varit här. Andra orsaker till varför man behöver lämna in en self-assessment är om man äger bolag och är director, kapitalinkomster osv. Ring HMRC för att få svar om just du behöver deklarera eller inte.

En bra början är att göra detta test på HMRC.

Om du får beskedet på att du skall upprätta och lämna in en self-assessment kan det vara värt att ta hjälp av en redovisningskonsult, accountant, priserna brukar ligga runt £30 per timme. En redovisningskonsult kan du registera som din agent gentemot HMRC så att konsulten kan lämna in deklaration åt dig och även att all kommunikation sker till agenten.

 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*